contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast1b.jpgcontrast4c.jpgcontrast3.jpgcontrast9a.jpgcontrast1c.jpgcontrast8.jpgcontrast1a.jpgcontrast2a.jpgcontrast4.jpgcontrast1d.jpgcontrast9.jpg

Film „LAUŠ“

Uvećanje slova:

    Dom kulture 28. februar 1. i 2. mart u 20 časova

     Dokumentarno-igrani film „Lauš“, rediteljke i scenaristkinje Branke Bešević Gajić ,govori o uspešnoj i tragedijom prekinutoj karijeri izuzetnog glumca Žarka Lauševića (54) i o društvenom kontekstu u kojem je 1993. godine u samoodbrani ubio dvojicu mladića, a posle zatvorske kazne emigrirao u Ameriku.

     „Ne veličamo Žarka, niti mu sudimo. Ne zauzimamo stranu već na umetnički i dokumentaristički način prikazujemo jednu sudbinu i dajemo presek zlog vremena koje je doprinelo tragediji“, izjavila je autorka filma.

     U filmu govore glumci, reditelji, advokati, kao i premijer Ivica Dačić. Uključeni su citati iz Lauševićeve autobiografske knjige „Godina prođe, dan nikada“.

     Narator je Bojan Krivokapić, glumac Andreja Maričić dočarava psihološka stanja, patnju i kajanje kroz koje prolazi naslovni lik, a Laušević se, pored inserata iz njegovih starih filmova, pojavljuje u nekoliko kadrova iz sadašnjosti, bez teksta.

     U filmu učestvuju glumci Olivera Ježina, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Marko Bačović, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Slobodan Ćustić, Irfan Mensur, Petar Božović.
Učesnici su i reditelji Miroslav Lekić, Darko Bajić, Dragomir Zupanc, Slavenko Saletović, advokati Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Vladan Bojić, filmski kritičar Dejan Dabić, kao i predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

     Maričić je bio i montažer, direktor fotografije Matija Munjiza Petrović, autor muzike Hadži-Nenad Maričić.

     Producenti su „Fiks fokus“ i „AFFA produkcija“ iz Beograda.

     „Mislim da smo napravili poučan i autentičan film koji priča priču o čovjeku koji je u istom trenutku velika zvijezda, izuzetna ličnost, krivac, ubica, žrtva, osuđenik, bjegunac, pisac, slikar i iskonski pokajnik. Govorimo o tome zašto smo ga izgubili, koji je uzrok njegovog nestanka i šta je to što nas najviše dotiče, pridobija i ostaje kao trajna vrijednost“, ističe rediteljka Branka Bešević Gajić.

Portal Opstine Ivanjica. Sva prava zadrzana. www.ivanjica.gov.rs
Klikni za čitanje selektovanog teksta! Omogućila Opština Ivanjica